Pieterpadsteppen-wandelen
 

Tips voor het werven van donaties

 1. Durf te vragen: je vraagt niets voor jezelf, je doet het voor een goed doel.
 2. Stuur iedereen in je adressenbestand een email, met het verzoek om je te sponsoren. Leg je contacten uit waar ze meer informatie kunnen vinden.
 3. Als je een mail stuurt aan al je contacten kun je dat met verschillende berichten doen. Leg uit waarom je mee doet, doe je het voor een verloren dierbare, iemand uit je omgeving die nu vecht of gevochten heeft. Na je eerste mail is het zaak om je contacten op de hoogte te houden en zo nu en dan eens een reminder te sturen, bijv. met bijvoorbeeld de tussenstand van jouw actie. Tegenwoordig hebben we het allemaal druk, dus als mensen je niet direct sponsoren, dan is het vaak geen onwil, maar drukte. Een kleine herinnering is hier dan op zijn plaats.
 4. Vooral mailen, bellen, brieven schrijven of beter nog langsgaan bij bedrijven waar je recent of veel zaken mee doet is vaak erg effectief. Denk bijvoorbeeld aan het trainingscentrum waar je een cursus gevolgd heb of de boekhouder die je boekhouding al jaren doet.
 5. Zoek de media en het publiek zoveel mogelijk op met de vraag om je actie te steunen. Vooral de lokale media, zoals huis-aan-huis kranten en ledenbladen van verenigingen vinden het vaak erg leuk om over dit soort acties voor goede doelen te schrijven.
 6. Zorg dat je altijd materiaal over deze actie bij je hebt, want je kunt het overal ter sprake brengen. Promotie materiaal vind je allemaal op de website.
 7. Vraag een drukker in je woonplaats of hij je wilt sponsoren met het drukken van posters en flyers. Veel drukkers staan hiervoor open, omdat het drukken van folders voor hun goedkoper is dan een financiele donatie.
 8. Posters ophangen in de kantine van je sportclub, in de koffiecorner op je werk, bij de supermarkt of waar dan ook.
 9. Social media: Facebook/Twitter/LinkedIn pagina. Het toevoegen van een persoonlijke boodschap + oproep om te sponsoren helpt goed! Of houd een blog bij op Facebook.
 10. Afvallen: Vraag mensen om je te sponsoren per kilo die je afvalt. Heerlijk om al die kilo's kwijt te raken en daarmee ook nog een goed doel te steunen.
 11. Zorg dat je een standje hebt op Koninginnedag, braderieen, vrijmarkten of elders. En vergeet dan uiteraard niet een collectebus mee te nemen. Gewoon zelf maken van een blikken spaarpot met ons logo er op. Als je hier mee rond gaat op grote evenementen zal hij zeker gevuld terug komen.
 12. Organiseer een workshop en verkoop jou vaardigheden. Nodig vrienden, kennissen, collega's uit om een les in iets aan te bieden. Bijvoorbeeld, muziek, make-up aanbrengen, schminken, klusjes doen enz.
 13. Organiseer een quizavond, thuis of in een stamkroeg. Mensen laten betalen om mee te doen.
 14. De hond(en) voor familie, buren, vrienden of kennissen uitlaten en vraag voor een klein bijdrage.
 15. Altijd populaire zijn de helft van een baard of een snor scheren, je hoofd kaalscheren, je haar een aparte kleur verven of een dag lang je ondergoed boven op je kleren dragen.
 16. Organiseer een feestavond in je plaatselijke (stam) kroeg, waarvan natuurlijk de opbrengsten naar de stichting gaan.
 17. Organiseer een sponsoractie, bijvoorbeeld voor scholen, sportscholen of organisaties voor buitenschoolse opvang in de vorm van sponsorloop, voetbal toernooi, zwemwedstrijd, schaaktoernooi, bingo of andere sporten en spelletjes met als doel geld voor de Bergentocht op te halen.
 18. Organiseer een gala, diner avond, barbecue, haringparty, pastafestijn, een varken aan het spit; met een dosis creativiteit wordt het een belevenis voor de deelnemers, maar ook voor de organisatoren.
 19. Een variatie op een eetfestijn is de ontbijtactie. Je bezorgt de inwoners van je gemeente een bestelformulier voor ontbijtpakketten, je haalt de formulieren enkele weken later af en levert op zondagmorgen de pakketten aan huis. Je vraagt aan de plaatselijke middenstanders om ontbijtproducten te schenken of om de actie financieel te steunen.
 20. Je kunt ook een ludieke actie beginnen: Oliebollen met Kerst, koek en zopie op het ijs, hartjes of rozen met Valentijn, chocolade eitjes met Pasen. Groot inkopen en in kleine hoeveelheden verkopen levert al snel geld op.
 21. En natuurlijk statiegeld. Een collecte pot naast de flesseninname automaat van je plaatselijke supermarkt voor de bonnetjes. Veel supermarkten hebben een bus voor een goed doel bij de statiegeld(machine) balie staan.
 22. Of gewoon ouderwets huis aan huis de lege flessen zelf inzamelen en direct een sponsorlijst laten invullen.
 23. Je kunt de filiaalmanager van jouw supermarkt vragen voor zijn toestemming om, bijvoorbeeld, op een zaterdag ochtend met een collecte pot buiten zijn winkel te gaan staan.
 24. Ook andere winkels zijn vaak bereid om een donatiepotje voor een goed doel op de balie te zetten.

Bedenk een nieuwe manier om sponsorgeld binnen te halen - en laat het ons weten! Andere deelnemers kunnen mogelijk gebruik van jouw vinding!