Home
Pieterpadsteppen-wandelen
 

Waarom onderzoek nodig is...

Kinderen tot 12 jaar en jongvolwassen   

Een hersentumor is zelfs de op een na meest voorkomende vorm van kanker onder deze leeftijdscategorie. De meest voorkomende vorm van kinderkanker, leukemie, heeft een groter genezingskans. Er bestaan veel verschillende soorten hersentumoren bij kinderen; soorten die veelal bij volwassenen niet voorkomen. Voor elke soort kan een andere behandeling van toepassing zijn.


Er zijn goedaardige en kwaadaardige hersentumoren.

Bij hersentumoren kan lang niet altijd een scherp onderscheid gemaakt worden tussen goedaardig en kwaadaardig. Daarom wordt er bij een hersentumor zelden gesproken over hersenkanker. Het woord "goedaardig" is eigenlijk niet een juiste omschrijving. Niets wat in de hersenen van een mens indringt is goed of aardig. Zelfs door een goedaardige hersentumor sterven mensen (5%) omdat de hersentumor door de plaats in de hersenen soms niet of moeilijk te behandelen is.


De behandeling: Vaak moeten hersentumor patiënten door de behandeling voor de rest van zijn leven leren leven met een afwijking of beperking. "Goed- of kwaadaardig", voor de hersentumor patiënten wordt het leven met een tumor vaak omschreven als een tijdbom in je hoofd waar je mee moet zien te leren leven. Op een dag gaat de bom misschien af. De vraag is of en wanneer


NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel)

Naast onzekerheid over de levensverwachting worden hersentumor patiënten en hun betrokkenen vaak geconfronteerd met verschillende fysieke en mentale beperkingen. Deze zijn niet alleen het gevolg van de tumor zelf, maar ook door de behandeling ervan.